Az OpenAI küzd a talpon maradásért, mert nem tud elegendő bevételt generálni a ChatGPT-ből

Az OpenAI, az úttörő ChatGPT létrehozója pénzügyi nehézségekkel néz szembe, mert nehezen egyensúlyozik bevételei és működtetésének elképesztő napi költségei között.

  • Az OpenAI pénzügyi kihívásokkal néz szembe, mivel a ChatGPT működtetése napi 700 ezer dollárba kerül, a bevételek pedig nem érik el ezt a szintet.

  • Az OpenAI felhasználói bázisa csökken, és kemény konkurenciát jelentenek a nyílt forráskódú nyelvi modellek.

  • Sam Altman vezérigazgató a szabályozatlan AI kockázataira figyelmeztet, Elon Musk pedig rivális chatbotot tervez.

Az OpenAI, a forradalmi ChatGPT chatbot mögött álló ötletgazda pénzügyi kényszerhelyzetben van. A ChatGPT napi működési költségei 700 ezer dollárra rúgnak, a bevételek pedig nem tartanak lépést. Míg a vállalat újabb verziókkal próbálkozott, mint például a GPT-3.5 és GPT-4, a kívánt pénzügyi siker továbbra is elmarad. Az OpenAI és az élvonalbeli AI-szolgáltatásainak jövője bizonytalan, mivel a vállalatnak ezzel a pénzügyi kihívással kell megküzdenie.

A legfrissebb adatok aggasztó képet festenek az OpenAI számára. A ChatGPT felhasználói bázisában észrevehető visszaesés tapasztalható, a weboldal látogatóinak száma 2023 júliusában 12%-kal csökkent. Ez nem számol azokkal, akik az OpenAI API-ján keresztül érik el a GPT-t az alkalmazásaikhoz. Az OpenAI gondjait növeli az olyan nyílt forráskódú modellek növekvő versenye, mint a Meta LLaMA 2, amelyek ingyenes használatot és testreszabást biztosítanak, és kihívást jelentenek az OpenAI fizetős ajánlatai számára.

Az OpenAI-n belül nyilvánvaló a megosztottság. Sam Altman vezérigazgató hangosan beszélt az ellenőrizetlen mesterséges intelligencia potenciális veszélyeiről és a kormányzati felügyeletet szorgalmazza. Kiemeli a munkahelyek elvesztését és az etikai dilemmák kockázatát, ha a mesterséges intelligencia nem az emberi értékekhez kötődik. A versenyhelyzetet tovább fokozza a ChatGPT sikere. Ez Elon Muskot arra késztette, hogy jelentős lépéseket tegyen az AI-területén, így bejelentette a "TruthGPT" terveit, egy olyan chatbotét, amely a ChatGPT kiegyensúlyozottabb megfelelője kíván lenni.

A teljes igazsághoz azért hozzá kell tenni, hogy ezen információk mind arra alapoznak, hogy most először csökkent a ChatGPT felhasználói bázisa, bejelentése óta. Az is tény, hogy még mindig a legjobb eredményt a ChatGPT adja, egyszerűen jelen pillanatban nincs jobb nála a piacon, akár ingyenes, akár fizetős. Azzal, hogy a felhasználói bázis csökken, igazából az üzemeltetési költség is, mert a terhelés is kisebb, és azért ne felejtsük el, hogy a Microsoft is megtámogatta az OpenAI-t 10 milliárd dollárral. Az elképzelhető, hogy előbb utóbb kivonják a forgalomból majd a ChatGPT-t, mert mondjuk a Bing-be és a Windowsba intergrálva él tovább Bing Chat néven, nem tudhatjuk.

Megosztás Facebookon