Úttörő jelentőségű ítélet: Az AI-innovációk mostantól szabadalmaztathatók az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága egy korszakalkotó döntésében megnyitotta a kapukat az AI-innovációk szabadalmaztatása előtt, átformálva ezzel a technológiai és szellemi tulajdont érintő területeket.

  • Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte az Egyesült Királyság Szellemi Tulajdoni Hivatalának döntését, lehetővé téve egyes AI-innovációk szabadalmaztatását.

  • A döntés, amely egy médiafájl-ajánlásokat készítő AI-rendszerre vonatkozik, megkülönbözteti az AI egyedi működését az általános számítógépes programozástól.

  • Jogi szakértők úgy vélik, hogy ez a döntés precedenst teremthet további AI-szabadalmak számára az Egyesült Királyságban, bár fellebbezések és további pontosítások várhatók.

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága úttörő döntésével hatályon kívül helyezte az Egyesült Királyság Szellemi Tulajdon Hivatala (UKIPO) korábbi döntését, új precedenst teremtve ezzel a mesterséges intelligencia és a szabadalmak világában. A szóban forgó eset egy AI-rendszerről szólt, amelyet arra terveztek, hogy médiafájlokat, például zeneszámokat ajánljon a hallgató preferenciái alapján. A rendszer az emberi agy neuronkapcsolatait utánzó mesterséges neurális hálózatot (ANN) használt az ajánlások elkészítéséhez.

Sir Anthony Mann bíró az AI találmány szabadalmaztatása mellett döntött, hangsúlyozva, hogy az ANN-alapú rendszer különbözik egy egyszerű számítógépes programtól, amely jellemzően nem szabadalmaztatható. Kiemelte, hogy a rendszer megközelítése jelentős előrelépést kínál a médiafájlok ajánlásában, amely az emberi érzékelésen és érzelmeken alapul, függetlenül a zenei műfajtól vagy más emberek hasonló ízlésétől. Ez az ítélet megkérdőjelezi a mesterséges intelligenciára mint a számítógépes programozás egy másik formájára vonatkozó hagyományos nézetet, felismerve annak egyedi képességeit.

Az ítélet következményei óriásiak. Olyan jogi szakértők, mint Ben Maling az EIP-től és Luke Maunder az Osborne Clarke-tól, arra számítanak, hogy ez a döntés hatással lesz az Egyesült Királyságban a jövőbeni szabadalmi bejelentésekre az AI területén. Bár az UKIPO fellebbezésével kapcsolatban vannak találgatások, a Mann bíró által hozott ítélet részletes és technikai jellege miatt ez a döntés szilárd precedensnek számít. A határozat azonban nem terjed ki az AI-rendszerek által létrehozott találmányokra, amelyek továbbra is külön jogi kérdés maradnak.

Megosztás Facebookon