18 ország jóváhagyta az AI globális biztonsági irányelveket

Első alkalommal egy 18 országból álló nemzetközi koalíció megállapodott az AI szabályozására vonatkozó, a biztonságra és az etikus felhasználásra összpontosító iránymutatásokról.

  • Tizennyolc ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, első ízben írt alá egy 20 oldalas, nem kötelező erejű megállapodást az AI szabályozásáról, hangsúlyt fektetve az AI-rendszerek biztonságára.

  • A megállapodás, bár jogilag nem kötelező erejű, iránymutatásokat fogalmaz meg a vállalkozások számára, hogy az AI-fejlesztésében a biztonságot helyezzék előtérbe, és foglalkozik a hackerek általi visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmakkal.

  • A paktum egy szélesebb körű, az AI biztonságának védelmére irányuló globális erőfeszítés része, amelyhez iparági szakértők és nemzetközi szervezetek is hozzájárulnak, azonban nem szab ki bírságot a szabályok be nem tartása esetén.

Példátlan lépésként 18 ország, köztük olyan technológiai éllovasok, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, összefogtak, hogy aláírjanak egy mérföldkőnek számító megállapodást a mesterséges intelligencia szabályozásáról. Ez a 20 oldalas dokumentum, bár nem kötelező erejű, jelentős előrelépést jelent az AI-val működő rendszerek biztonságának garantálására irányuló globális erőfeszítésekben. A megállapodás arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy már az AI-rendszerek tervezési fázisában építsenek be biztonsági intézkedéseket, alapvető iránymutatásokat adva, és hangsúlyozza a szoftvergyártók ellenőrzésének fontosságát.

A Németországot, Olaszországot, Ausztráliát és más nemzeteket is magában foglaló együttműködés nem foglalkozik a mesterséges intelligencia használatának összetettebb nézőpontjaival, például az adatgyűjtési módszerekkel vagy a konkrét alkalmazási forgatókönyvekkel. Azonban foglalkozik egy kritikus aggodalommal, az AI-technológiával való lehetséges visszaéléssel a hackerek részéről. A paktum megközelítése, amelyet „beépített biztonságnak” neveznek, proaktív lépés a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatok mérséklése felé, és ezt Jen Easterly, az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökségének vezetője is megerősítette, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése során a reaktív biztonsági álláspontról a proaktívra kell váltani.

A megállapodás jelentőségét még jobban alátámasztja annak globális hatóköre, mivel 21 nemzetközi szervezet és minisztérium, köztük az Egyesült Államok Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynöksége (CISA) és az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központja (NCSC) is részt vesz benne. Bár a paktum nem ír elő szankciókat a be nem tartás esetére, egyértelműen jelzi, hogy egyre nagyobb nemzetközi konszenzus alakul ki a felelős mesterséges intelligencia fejlesztésének szükségességéről. Ez a kezdeményezés egy nagyobb mozgalom része, mivel Európa az „AI törvény” és a nemrégiben megrendezett AI Safety Summit révén már előrehaladást ért el az AI-jogszabályok terén, ami a globális elkötelezettséget mutatja az AI-technológia összetett tájképének felelősségteljes kezelése iránt.

Megosztás Facebookon