Az Amazon akár 4 milliárd dollárt is befektet az OpenAI rivális Anthropicba

Merész lépéssel az Amazon több milliárd dolláros befektetést jelentett be az Anthropic AI startupba, ezzel lépéssel is demonstrálva elkötelezettségét az AI innovációja iránt.

  • Az Amazon 4 milliárd dolláros befektetést jelentett be a Claude chatbotjáról ismert Anthropic AI startupba.

  • Az Anthropic AI-modellje kiemelkedik a biztonságával és azzal a képességével, hogy képes felülvizsgálni saját válaszait.

  • Az üzlet magában foglalja az Amazon kisebbségi tulajdonrészét az Anthropicban és a startup technológiájának integrálását az Amazon termékeibe.

Az Amazon bemutatta legújabb stratégiai lépését a technológiai világban azzal, hogy bejelentette, akár 4 milliárd dolláros befektetést eszközöl az Anthropic-ba. Ez a mesterséges intelligencia startup az innovatív Claude chatbotjával hívta fel magára a figyelmet, amely az Amodei testvérek, az OpenAI korábbi alkalmazottainak agyszüleménye. Bár a Microsoft 13 milliárd dolláros befektetése az OpenAI-ba még mindig elhomályosítja ezt az üzletet, az Amazon elkötelezettsége azt jelzi, hogy a gyorsan fejlődő AI-környezet egyik főszereplője kíván lenni.

Az Anthropic AI modelljei, különösen a Claude és a Claude 2, az OpenAI ChatGPT-jével és a Google Bard-jával egy súlycsoportba tartoznak. Ezek a chatrobotok a szövegfordítástól a kódírásig terjedő feladatokat képesek ellátni. Az Anthropicot azonban az különbözteti meg, hogy biztonságosabb AI-modellt kínál. A Claude egyedi elvek alapján képes önállóan felülvizsgálni a válaszait, így nincs szükség emberi moderálásra. Ez az önrevíziós képesség a Claude-ot alkalmassá teszi a kiterjedt üzleti vagy jogi dokumentumok elemzésére is.

Az Amazon és az Anthropic közötti együttműködés sokrétű. A megállapodás részeként az Amazon kisebbségi tulajdont szerez az Anthropicban, és a startup élvonalbeli technológiáját integrálja az Amazon különböző termékeibe, többek között az Amazon Bedrock AI-alkalmazások fejlesztését nyújtó szolgáltatásába. Az Anthropic továbbá az Amazon egyedi chipjeit fogja felhasználni jövőbeli AI-modelljeinek építéséhez, telepítéséhez és elkötelezettséget fogad az Amazon Web Services (AWS) mint elsődleges felhőszolgáltatónak.

A pénzügyi részletekből kiderül, hogy az Amazon kezdeti kötelezettségvállalása 1,25 milliárd dollár és opcióval rendelkezik a befektetés 4 milliárd dollárra történő növelésére. Ha megvalósul, ez a valaha volt legjelentősebb beruházása az AWS-nek. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Google, miután korábban 300 millió dollárt fektetett be az Anthropicba, megtartja 10%-os részesedését a cégben. Az Amazon bevonása ellenére az Anthropic folytatja együttműködését a Google-lel, hogy a technológiáját a Google Cloud-on keresztül kínálja.

Megosztás Facebookon