A Google legjobb Gemini demója hamisítvány volt

A technológiai világ vegyes reakcióktól nyüzsög, miután kiderült, hogy a Google Gemini bemutatója, amely egykor az innováció látványossága volt, nem volt valós idejű, mint amilyennek látszott.

  • A Google Gemini demójáról, amelyet kezdetben a fejlett multimodális megértéséért ünnepeltek, kiderült, hogy nem élő bemutató, hanem egy gondosan felépített előadás.

  • A bemutató olyan lenyűgöző teljesítményeket tartalmazott, mint a vázlatok megértése, a hangalapú lekérdezések és a gesztusfelismerés, de később kiderült, hogy ezek előre megírt interakciók voltak, amelyek állóképeket és szöveges utasításokat használtak.

  • Ez a leleplezés aggályokat vet fel az AI-bemutatók hitelességével és a Google Gemini valódi képességeivel kapcsolatban, ami hatással lehet a közvélemény bizalmára a technológia iránt.

A Google Gemini AI-modellje nemrégiben került a címlapokra a multimodális megértés terén elért úttörő képességeivel, a nyelvi és vizuális megértés ötvözésével. A modell bemutató videója, a „Hands-on with Gemini: Interacting with multimodal AI” gyorsan terjedt, bemutatva, hogy képes értelmezni a vázlatokat, válaszolni a hangalapú lekérdezésekre és még az árnyékbábok gesztusait is felismeri. Az AI-képesség e lenyűgöző bemutatójának hitelességét azonban megkérdőjelezték.

A videó, bár lenyűgöző volt, egy nyilatkozatot is tartalmazott, miszerint „a késleltetés csökkent, és a Gemini kimenetei lerövidültek”, ami a színfalak mögötti módosításokra utal. A valóság azonban sokkal jelentősebb volt, mint a kisebb szerkesztések. Felfedezték, hogy a bemutató nem élőben mutatta be a Gemini képességeit, hanem egy sor előre megírt interakciót mutatott be állóképek és szöveges utasítások segítségével.

Ez a felfedezés árnyékot vet a bemutató hitelességére. Például az a szegmens, amelyben a Gemini látszólag intuitív módon kő-papír-ollót játszik, valójában egy olyan speciális felszólítás eredménye volt, amely mindhárom gesztus egyidejű megjelenítését igényelte. Hasonlóképpen, a mesterséges intelligencia helyes bolygórendezése nem intuitív válasz volt, hanem egy részletes kérés eredménye, amely a bolygók Naptól való távolsága alapján kérte az érvelést.

A demó és a Gemini tényleges képességei közötti ilyen eltérések kritikus kérdéseket vetnek fel. Bár a mesterséges intelligencia valóban a videón látható válaszokat generálta, az interakció módja, valamint a válaszok gyorsasága és pontossága hamis volt. Ez nemcsak a nézőket vezeti félre, hanem potenciálisan aláássa a Google mesterséges intelligencia bemutatóinak hitelességét is.

Ezen aggályok ellenére a Gemini AI-ban rejlő lehetőségek továbbra is jelentősek. Ez egy nagy teljesítményű platform, amely más AI-technológiákkal vetekedhet. Azonban az a mód, ahogyan a Google bemutatta képességeit ebben a demóban, rontotta a közvélemény megítélését. A technológiai óriáscégnek most azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy helyreállítsa a bizalmat és bizonyítsa AI-modelljeinek valós hatékonyságát.

Megosztás Facebookon