Sam Altman maga akarja megoldani a nagy AI-chiphiányt

Az AI-chipek kritikus hiányával szembesülve Sam Altman saját chipgyártó vonalának elindításával az önellátás felé tereli az OpenAI-t.

  • Az OpenAI gyors növekedése és az AI fejlődése akadályba ütközik a speciális AI-chipek globális hiánya miatt.

  • Sam Altmant, az OpenAI vezérigazgatója felismerve a kereslet-kínálat hiányát, egy független chipgyártó ellátási vonal létrehozásának lehetőségét vizsgálja.

  • Altman kezdeményezése tükrözi azt a növekvő tendenciát, hogy a technológiai vállalatok, például a Microsoft és a Google, saját AI-chipeket terveznek, hogy versenyképesek maradjanak.

A mesterséges intelligencia térség fejlődésével az AI-fejlesztéshez elengedhetetlen speciális chipek iránti kereslet az egekbe szökik, ami jelentős ellátási hiányt eredményez. Ez a hiány, amely különösen a csúcskategóriás grafikus feldolgozóegységek (GPU) területén jelentkezik, kihívást jelent az AI-központú vállalatok, köztük az OpenAI számára. Az ilyen chipek iránti igény a ChatGPT elindítását követően fokozódott, a meglévő beszállítók pedig nehezen tudtak megfelelni a növekvő igényeknek. Az Nvidia-nak, amely vezető szerepet tölt be ezen a piacon, nagy kereslet mutatkozik H100 GPU-i iránt, amelyek közül néhány darabonként több mint 40 000 dollárba is kerülhet. Ez a helyzet arra késztette a Microsoftot, hogy a chiphiányt potenciális befektetési kockázatként azonosítsa.

Sam Altmant, az OpenAI vezérigazgatóját nem tántorítják el az ilyen akadályok. Ahelyett, hogy passzívan nézne szembe a válsággal, Altman egy merész lépéssel, független ellátási vonalat hoz létre ezeknek az alapvető chipeknek a beszerzésére. A hírek szerint ehhez a vállalkozáshoz aktívan keresi a nagybefektetők támogatását. Ez a kezdeményezés nem csupán a folyamatos ellátás biztosításáról szól, hanem arról is, hogy stratégiai előnyre tegyen szert a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia területén. A saját chipek gyártásával az OpenAI kifejezetten az igényeire szabhatja azokat, és ezzel potenciálisan megelőzheti az általános piaci ajánlatokra támaszkodó versenytársakat.

Sam Altman lépése a technológiai ipar szélesebb körű trendjét tükrözi, ahol olyan óriások, mint a Microsoft és a Google, saját AI-chipek tervezésébe kezdtek, amelyeket olyan feladatokra szabtak, mint a nagy nyelvi modellek (LLM) képzése. Ezek a lépések azt jelzik, hogy a hagyományos chipgyártóktól való függőségtől az önellátóbb, testre szabott gyártás felé mozdulnak el. Altman törekvése, ha sikeres lesz, újraformálhatja az AI-vállalatok hardverigényeik való hozzáállását, így új mércét állít fel az iparág számára és potenciálisan enyhítheti a jelenlegi ellátási feszültséget.

Megosztás Facebookon