Getty Images vs. Stability AI: Jogi csata az AI-által generált műalkotások felett

A brit bírósága megindítja a Getty Images szerzői jogok megsértése miatti perét a Stability AI ellen és ezzel egy sorsdöntő tárgyalást készít elő az AI-által generált tartalmak területén.

  • A brit bíróság úgy döntött, hogy a Getty Images által a Stability AI elleni, szerzői jog által védett képek AI-képzéshez való felhasználásával kapcsolatos keresete tárgyalást érdemel.

  • A Stability AI a brit joghatósága ellen érvelt, arra hivatkozva, hogy a fejlesztés és a képzés nem az Egyesült Királyságban történik, de a bíróság potenciális ellentmondásokat talált a bizonyítékok között.

  • Joanna Smith bírónő döntése rávilágít az AI és a szerzői jog körüli összetett jogi kérdésekre, mivel az Egyesült Államokban egy másik per is folyamatban van.

A mesterséges intelligencia és a szerzői jog metszéspontjában bekövetkezett jelentős fejlemény, hogy egy brit bíróság engedélyezte a Getty Images Stability AI elleni perének tárgyalásra bocsátását. Ez a döntés a Getty azon állításából ered, hogy a Stability AI a szerzői jogvédelem alatt álló képkönyvtárát használta fel a Stable Diffusion AI modell betanításához. Az angliai és walesi Üzleti és Tulajdonbíróságok által hozott ítélet rávilágít az AI-technológiát és a szellemi tulajdonjogokat övező egyre bonyolultabbá váló jogi helyzetre.

A Stability AI vitatta az angol bíróság joghatóságát, azzal érvelve, hogy a Stable Diffusion fejlesztése és képzése nem az Egyesült Királyságban történt, hanem az Egyesült Államokban található AWS felhőalapú számítástechnikai erőforrásait használta. Ezen állítások ellenére Joanna Smith bíró ellentmondásokat talált a Stability AI és vezérigazgatója, Emad Mostaque által benyújtott bizonyítékokban. A bíróság kiemelte Mostaque médiában tett kijelentéseit arról, hogy a Stable Diffusion-on dolgozó orosz és ukrán fejlesztők számára megkönnyítette az Egyesült Királyságban való letelepedést, ami kérdéseket vetett fel a vállalat állításaival kapcsolatban.

Ez a jogi csata nem csupán egy önálló ügy, hanem része a mesterséges intelligencia fejlődő területének szélesebb narratívájának. A Getty Images az Egyesült Államokban is kezdeményezett hasonló szerzői jogok megsértése miatti pert a Stability AI ellen. Ezeknek az ügyeknek a kimenetele jelentős precedenst teremthet arra vonatkozóan, hogy az AI-által generált tartalmakat hogyan kezelik a szerzői jog alapján, ami átformálhatja a digitális kreativitás és a szellemi tulajdon területét.

Megosztás Facebookon