Csak 30 milliárd dollár a különbség a Microsoft és az Apple piaci értéke között

A technológiai elsőségért folyó verseny egyre élesedik, mivel a Microsoft AI-által vezérelt növekedésének köszönhetően csökkentette a piaci tőkeérték különbségét az Apple-lel szemben.

  • A Microsoft piaci tőkeértéke gyorsan közelít az Apple-éhez, mindössze 30 milliárd dollár a különbség.

  • A Microsoft részvényeinek szárnyalását az AI-ba való befektetései és az Azure felhőalapú számítástechnikai részlegének sikere táplálja.

  • Az Apple óvatos megközelítése az AI terén és az iPhone-ok lassuló eladása, főleg Kínában, hozzájárult a közelmúltban a részvények teljesítményével kapcsolatos kihívásokhoz.

A Microsoft a címlapokra került, ahogy egyre közelebb kerül ahhoz, hogy letaszítsa az Apple-t a világ legértékesebb vállalatának trónjáról. Ezt a változást mindössze 30 milliárd dolláros különbség jelzi a piaci tőkeértékében, ami a legszűkebb különbség 2021 novembere óta. A Microsoft részvénye 2,3%-os emelkedést könyvelhetett el az elmúlt évben, így a vállalat értéke 2.86 billiárd dolláron áll, míg az Apple 3,6%-os csökkenést tapasztalt, így most 2.89 billiárd dollár a vállalat értéke. Ez a fordulat a Microsoft mesterséges intelligenciára irányuló agresszív erőfeszítéseinek tulajdonítható, beleértve a ChatGPT fejlesztő OpenAI-ba történő jelentős befektetéseket, valamint az Azure felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásai iránti növekvő keresletnek.

A technológiai tájkép földrengető változásnak lehet tanúja, ahogy a Microsoft AI-alapú stratégiája kezd kifizetődni. A befektetők egyre inkább vonzódnak a mesterséges intelligencia részvényekhez, ami megerősíti a Microsoft piaci pozícióját. Ezzel szemben az Apple óvatosabb hozzáállása az AI-hez és az iPhone-eladások lassulása miatti aggodalmak, különösen Kínában, visszafogták a befektetők lelkesedését. Ez a stratégiai és teljesítménybeli eltérés átformálja a technológiai iparág legfelső rétegének dinamikáját.

Az 1980-as évek óta tartó rivalizálásuk óta az Apple és a Microsoft a technológiai és piaci dominanciáért verseng. Az Apple 2021 novembere óta őrzi vezető helyét a legértékesebb amerikai vállalatként, a különbség 2022 augusztusában már elérte a 600 milliárd dollárt. A Microsoft legutóbbi fellendülése azonban, amelyet a mesterséges intelligencia befektetései és a felhőalapú számítástechnika növekedése táplál, megkérdőjelezi ezt a helyzetet és potenciális változást jelez a technológiai világ erőviszonyaiban.

Megosztás Facebookon