A társalapítótól a felperesig: A Stability AI állapot

A sors megdöbbentő fordulata, hogy a Stability AI társalapítója mindössze 100 dollárért adta el a részesedését, hogy hónapokkal később végignézze, ahogy a vállalat értéke 1 milliárd dollárra ugrik.

  • Cyrus Hodes, a Stability AI társalapítója 100 dollárért adta el 15%-os részesedését, mivel azt hitte, hogy az értéktelen, csakhogy a vállalat hónapokkal később elérte az 1 milliárd dolláros értékelést.

  • Hodes pert indított Mohammad Emad Mostaque vezérigazgató és a Stability AI ellen, azt állítva, hogy félrevezették a részvényei értékével kapcsolatban.

  • A Stability AI, amely a Stable Diffusion nevű szöveg-kép generátoráról ismert, 4 milliárd dolláros értékelés mellett keresett finanszírozást.
Drámai fordulatot vett, hogy Cyrus Hodes, a Stability AI nevű AI startup társalapítója mindössze 100 dollárért eladta 15%-os részesedését, hogy aztán végignézze, ahogy néhány hónappal később a vállalat értékelése 1 milliárd dollárra emelkedjen. Ez a szerencsétlen döntés jelentős fiktív veszteséget okozott Hodesnak, aki most azt állítja, hogy megtévesztették, és azt hitte, hogy részvényei értéktelenek.

Hodes jogi lépéseket tett a Stability AI vezérigazgatója, Mohammad Emad Mostaque és maga a vállalat ellen. Azt állítja, hogy Mostaque manipulálta őt, hogy eladja a részvényeit azzal az ürüggyel, hogy a vállalat, amelynek felépítésében segített, értéktelen. Ez az állítólagos megtévesztés közvetlenül azelőtt történt, hogy a vállalat 101 millió dolláros finanszírozást szerzett, a pénz utáni 1 milliárd dolláros értékelés mellett.

A tét még magasabbra emelkedett, mivel a Stability AI jelenleg 4 milliárd dolláros értékeléssel keres finanszírozást. Siker esetén Hodes korábbi részvényeinek piaci értéke meghaladná a félmilliárd dollárt. A Stability AI azonban elutasította a keresetet, mint alaptalan, és fogadkozott, hogy agresszívan megvédi álláspontját.

A Stability AI, amely a Stable Diffusion nevű nyílt forráskódú szöveg-kép generátoráról ismert, meglovagolta a befektetők mesterséges intelligencia iránti lelkesedésének hullámát. A hype ellenére Mostaque arra figyelmeztetett, hogy az AI "minden idők legnagyobb buborékja" lehet, és ez a jóslat egy újabb réteggel bonyolítja ezt a nagy tétekkel teli történetet.

Megosztás Facebookon