Óriások csatája: A NYT beperli az OpenAI-t és a Microsoft-ot szerzői jogok megsértése miatt

A médiaiparban először fordul elő, hogy a The New York Times bíróságon szembeszáll az OpenAI-val és a Microsoft-tal, amiért cikkeit jogosulatlanul használták fel AI-fejlesztésre.

  • A The New York Times beperli az OpenAI-t és a Microsoft-ot, mert licencszerződés nélkül használták fel tartalmait AI-modellek képzéséhez.

  • A perben azt állítják, hogy a NYT több mint 66 millió rekordjával visszaéltek, ami hatással van a bevételekre és a szellemi tulajdonjogokra.

  • Az ügy precedenst teremthet az AI-fejlesztői elleni jövőbeni jogi eljárásokhoz és hatással lehet arra, hogy az AI-modelleket hogyan képezik ki védett tartalom felhasználásával.

A The New York Times (NYT) jogi csatát kezdeményezett az OpenAI és a Microsoft ellen, ami jelentős pillanatot jelent az újságírás és a mesterséges intelligencia metszéspontjában. A manhattani szövetségi kerületi bíróságon benyújtott kereset azzal vádolja a technológiai óriásokat, hogy a NYT kiterjedt újságírói tartalmát használják fel AI modelljeik – köztük a ChatGPT és a Copilot – képzése céljából, hivatalos licencszerződés nélkül. A NYT ezzel a keresettel a szellemi tulajdonának jogosulatlan felhasználását kívánja orvosolni, és kártérítést követel a több milliárd dolláros potenciális kárért.

A NYT panaszának középpontjában az az állítás áll, hogy a honlapja volt a GPT-3 képzéséhez leginkább felhasznált forrás, több mint 66 millió rekordot használtak fel a hírcikkektől a véleménycikkekig. Ez a NYT szerint nemcsak az újságírásba való befektetését ássa alá, hanem jelentősen sérti pénzügyi érdekeit is. A per rávilágít arra az általánosabb problémára, hogy az AI modellek olyan kimeneteket generálnak, amelyek vagy közvetlenül másolják, vagy szorosan utánozzák a NYT tartalmának stílusát és ezt az aggodalmat más alkotók, például humoristák és írók is visszhangozzák, akik hasonló panaszokat emeltek az OpenAI ellen.

A perre reagálva az OpenAI szóvivője meglepődésének és csalódottságának adott hangot, hangsúlyozva a tartalomkészítők jogainak tiszteletben tartását és a kölcsönösen előnyös megoldások keresése iránti elkötelezettséget. A szóvivő elárulta, hogy a felek között folyamatban vannak a megbeszélések, ami a jelenlegi jogi konfrontáció ellenére is jelzi az együttműködés lehetőségét. Ez a per megnyitja az utat más kiadók előtt is, hogy jogorvoslatért folyamodjanak, ami potenciálisan bonyolultabbá és költségesebbé teheti az AI modellek képzését.

A per következményei túlmutatnak a közvetlenül érintett feleken. Míg a NYT hajlandósága a licencszerződés megkötésére továbbra is bizonytalan, az OpenAI sikeresen tárgyalt már más kiadókkal, köztük az Axel Springer-rel és a Politico-val is tartalom-hozzáférési megállapodásokról. Ezek a megállapodások a szellemi tulajdonjogokat tiszteletben tartó AI-fejlesztés lehetséges útját mutatják, még akkor is, ha a jogi környezet folyamatosan változik.

Megosztás Facebookon