Nvidia és más csúcs AI-részvények zuhannak. Talán kipukkan az AI-buborék?

Úgy tűnik, hogy az AI-őrület elveszíti vonzerejét a befektetők körében, számos csúcs részvény korrekciós területre került. Mit jelenthet ez a befektetők és a technológiai ipar számára?

  • A 2023-as év legjobb AI-részvényei közül sokan korrekciós területre léptek, a részvények akár 29%-kal is visszaestek.

  • Az "AI" gyakori említése az eredménybeszámolókban talán elvesztette varázsát a befektetők körében.

  • Külső tényezők, mint például a magasabb hosszú távú kamatlábak és a túlzott várakozások, befolyásolhatják az AI-részvények visszaesését.

A részvények világában semmi sem marad állandó. Az AI-részvények, amelyekről korábban 2023-ban beszéltek, az utóbbi időben visszaestek. A 10 legjobb AI-részvény teljesítményének mélyreható vizsgálata a mindössze 2,3%-tól a jelentős 29%-os csökkenésig terjedő visszaesést mutat. Valójában ezen részvények fele 10%-nál nagyobb visszaesést szenvedett el a csúcspontja óta.

A visszaesés okai sokrétűek lehetnek. Az egyik perspektíva a magasabb hosszú távú kamatlábak hatása, amelyek köztudottan hatással vannak a nagy növekedési potenciállal rendelkező technológiai részvényekre. Egy másik szempont a befektetők növekvő szkepticizmusa. Úgy érzik, hogy bár a mesterséges intelligencia ígéretes, a vártnál hosszabb időbe telhet, mire jelentős nyereségre tesz szert. Tőzsdei elemzők egy júniusi jegyzetükben kiemelték Amara törvényét. Ez a törvény azt sugallja, hogy rövid távon gyakran túlbecsüljük a technológiai hatásokat, hosszú távon pedig alábecsüljük azokat.

Az év elején a "mesterséges intelligencia" puszta említése az eredménybeszámolók során a részvényeket az egekbe repítette. A nagy technológiai óriások az első negyedévben 168 alkalommal említették az AI-t. Ez a tendencia azonban csökkenni látszik. Annak ellenére, hogy a második negyedévben a vezetők 390 alkalommal említették a mesterséges intelligenciát, a hatás nem ugyanaz. A Nasdaq több mint 3%-os visszaesést könyvelhetett el ezen említések óta.

Vannak más mutatók is. Például az egykor 1,5 milliárd dollárra értékelt Jasper AI júliusban kénytelen volt munkahelyeket leépíteni. Még az olyan AI-eszközök, mint Az OpenAI ChatGPT-jének használata is visszaesett. Most minden szem az AI élharcosára, az Nvidia-ra szegeződik, amely hamarosan bejelenti negyedéves eredményeit. Teljesítményük meghatározhatja az AI-részvények árfolyamát 2023 hátralévő részében.

Megosztás Facebookon