Az Alibaba Cloud hozzáférést kínál a Tongyi Qianwen AI modellhez fejlesztők számára

Az Alibaba Cloud bejelentette Tongyi Qianwen nevű nagy nyelvi modelljének elindítását, amelynek célja, hogy az AI technológia integrálásával javítsa termékei és szolgáltatásai felhasználói élményét.

Az Alibaba Cloud bemutatta Tongyi Qianwen (kínai nyelvről lazán lefordítva: ezer kérdés jelentése) nevű nagy nyelvi modelljét, amely mesterséges intelligencia technológiát tartalmaz, hogy javítsa termékei és szolgáltatásai felhasználói élményét. A Tongyi Qianwen a "közeljövőben" az Alibaba összes üzleti alkalmazását működtetni fogja, és az ügyfelek és a fejlesztők is hozzáférhetnek majd hozzá. A modell angol és kínai nyelven is elérhető lesz, és először az Alibaba online együttműködési platformján, a DingTalkon, valamint az intelligens hangalapú asszisztensén, a Tmall Genie-en kerül bevezetésre.

A DingTalk-ot e-mailek írására és üzleti javaslatok megfogalmazására lehet használni, a felhasználók pedig egy papírra írt ötlet fotójával hozhatnak létre alkalmazást a DingTalkon. A Tmall Genie viszont képes meséket készíteni és mesélni a gyerekeknek, valamint diétás recepteket kínálni. Az Alibaba vállalati ügyfelei Kínában a Tongyi Qianwen-hez bétatesztelés céljából hozzáférhetnek a felhőplatformon keresztül, és a modellt API-ként is kínálják a kínai fejlesztőknek béta teszteléshez.

A vállalat közölte, hogy az AI-modell "hamarosan" elérhetővé válik a fejlesztők számára, hogy saját AI-alkalmazásokat készíthessenek különböző ágazatokhoz, például a logisztika, a gyártás, az energia és a kiskereskedelem számára. A Tongyi Qianwen az Alibaba előre betanított AI-keretrendszerén, a Tongyi-n fog futni, amely különböző modelleket tartalmaz, például szövegek képekké és rövid videókká alakítását. További tervek készülnek a Tongyi Qianwen multimodális képességekkel való bővítésére, beleértve a képfelismerést és a szövegből képbe történő átalakítást.

Az Alibaba Cloud elnök-vezérigazgatója, Daniel Zhang kijelentette, hogy a vállalat elkötelezett amellett, hogy a számítástechnikai és a mesterséges intelligencia szolgáltatásokat elérhetőbbé és befogadóbbá tegye a vállalatok és a fejlesztők számára. Hozzátette, hogy a vállalat lehetővé kívánja tenni számukra, hogy új üzleti modelleket fedezzenek fel, több élvonalbeli terméket hozzanak létre, és több szolgáltatást nyújtsanak a társadalom számára. Zhang azt is megerősítette, hogy az Alibaba kutatási ága, a Damo Academy számos olyan modellt épít, amelyeket a fejlesztők testre szabhatnak a tartalomkészítésben, többek között a kép- és videógyártásban való felhasználásra.

2022 márciusában az Alibaba bejelentette szervezeti struktúrájának jelentős átalakítását, amelynek során a vállalatot hat üzleti egységre osztotta fel, amelyek mindegyikének saját vezérigazgatója van. Minden üzleti csoport képes lesz tőkét emelni és tőzsdei bevezetésre törekedni, kivéve a Taobao Tmall Commerce Groupot, amely továbbra is az Alibaba Group 100 százalékos tulajdonában lévő egység marad. Az Alibaba átszervezésének célja, hogy az egyes üzletágak agilisabbá váljanak, lehetővé tegyék a döntéshozatalt, és gyorsabban reagáljanak a piaci változásokra.

Összefoglalva, az Alibaba Cloud Tongyi Qianwen egy új nagy nyelvi modellt fog nyújtani, amelynek célja a felhasználói élmény javítása termékei és szolgáltatásai között, és hamarosan elérhető lesz a fejlesztők számára, hogy saját AI-alkalmazásokat készíthessenek. Az AI-technológia integrálása része az Alibaba elkötelezettségének, hogy a számítástechnikai és a mesterséges intelligencia szolgáltatásokat elérhetőbbé és befogadóbbá tegye a vállalatok és a fejlesztők számára.

Megosztás Facebookon