A Google az OpenAI-t követve szinte semmit sem mond az új PaLM 2 AI programjáról

A Google nemrégiben tett lépése, hogy korlátozza az új AI-modelljéről, a PaLM 2-ről közzétett részleteket, kritikus változást jelent az AI-iparágban, miután az OpenAI hasonló irányváltást hajtott végre a GPT-4 esetében.

Amikor a Google mesterséges intelligencia kutatói egy évvel ezelőtt bemutatták a Pathways Language Model (PaLM) modellt, részletes technikai dokumentumban ismertették az innovatív technikákat. A PaLM 2 közelmúltbeli bemutatásával azonban a Google titokzatosabb megközelítést választott. A mesterséges intelligenciáról szóló publikációkban hagyományosan nyilvánosságra hozott architektúra és modell részleteit visszatartották, és csak minimális információkat közöltek a 92 oldalas "technikai jelentés" függelékében.

Ez a változás a nyilvánosságra hozatalban egybevág a Google versenytársának, az OpenAI-nak az intézkedéseivel, amely szintén visszatartotta legújabb "generatív AI" programjának, a GPT-4-nek a részleteit. A PaLM 2 bejelentése azt sugallja, hogy a mesterséges intelligenciával foglalkozó tudósok aggodalmai a nyilvánosságra hozatalra gyakorolt potenciális visszatartó erővel kapcsolatban megalapozottak lehetnek.

A technikai információk hiánya ellenére a PaLM 2 jelentés mégis nyújt némi betekintést. A szerzőknek sikerült jelentősen csökkenteniük a PaLM 2 program méretét a teljesítmény fenntartása mellett azáltal, hogy megtalálták a megfelelő egyensúlyt a program mérete és a felhasznált képzési adatok mennyisége között. Ez szembemegy azzal a közelmúltbeli trenddel, hogy az AI-programokat nagyobbra méretezik.

A PaLM 2 szerzői azt sugallják, hogy a program mérete és a képzési adatok mennyisége között különbség van a mesterséges intelligencia területén végzett korábbi kutatásokra építve. Az olyan vállalatok, mint a Snorkel, egy AI startup, szintén hangsúlyozták a jobb adatkezelés fontosságát a hatékonyság javítása és a számítási energiaigény csökkentése érdekében.

Megosztás Facebookon