A Microsoft elfogadta az AI használatára vonatkozó szakszervezeti szerződési feltételeket

Mérföldkőnek számító lépésként a Microsoft és a CWA szakszervezet megállapodott, amivel biztosítja a munkavállalók bevonását az AI-val kapcsolatos a munkaügyi tárgyalásokba.

  • A Microsoft elfogadta a CWA-val kötött szakszervezeti szerződési feltételeket, amelyek az AI használatára és a munkavállalók bevonására összpontosítanak.

  • A megállapodás a Microsoft ZeniMax játékstúdiójának alkalmazottaira terjed ki és magában foglalja a méltányosságot és felhatalmazást biztosító AI-elveket.

  • A szerződés előírja a Microsoft számára, hogy tájékoztassa a CWA-t és tárgyaljon vele az AI bevezetéséről, ami jelentős lépés a technológiai munkaügyi kapcsolatokban.

Példátlan lépésként a Microsoft megállapodott a Communications Workers of America (CWA) szakszervezet szerződési feltételeiről, amelyek a mesterséges intelligencia etikus felhasználására összpontosítanak. Ez a nagy horderejű megállapodás a Microsoft történetében az első kollektív szerződéskötés, amely potenciálisan forradalmasíthatja a munkavállalók szerepét a technológiai vállalatoknál.

A szerződés kifejezetten a Microsoft ZeniMax játékstúdiójának alkalmazottaira vonatkozik, amely olyan neves leányvállalatoknak ad otthont, mint a Bethesda és az Arkane. A megállapodás középpontjában a Microsoft mesterséges intelligencia elveinek beépítése áll, amelyek a méltányosságot és a mindenki számára biztosított jogosítványokat hangsúlyozzák. Ezek az elvek a munkavállalók számára biztosítanak egy olyan mechanizmust, amellyel szembeszállhatnak a vállalattal, ha úgy vélik, hogy ezek a normák nem teljesülnek. A Microsoft elkötelezettségét alátámasztó gesztusként a ZeniMax több tucat szerződéses dolgozóját teljes munkaidős alkalmazottá alakította át.

A megállapodás kulcsa az a kikötés, hogy a Microsoftnak folyamatosan tájékoztatnia kell a CWA-t a mesterséges intelligencia vagy az automatizálási technológiák bevezetéséről, amelyek hatással lehetnek a munkavállalókra. Az ilyen technológiák bevezetése esetén a vállalat köteles jóhiszemű tárgyalásokat folytatni a szakszervezettel. A szerződés ezen aspektusa különösen jelentős, mivel a Microsoft egyre nagyobb szerepet vállal a mesterséges intelligencia ágazatában, beleértve az OpenAI termékekkel való integrációt is.

Ezen egyedi szerződésen túl a Microsoft szakszervezetekkel való kapcsolata szélesebb körűvé vált. A technológiai óriásvállalat az AFL-CIO-val, Amerika legnagyobb szakszervezeti szövetségével is partnerségre lépett. Ez a partnerség, amely a maga nemében az első egy szakszervezet és egy technológiai vállalat között, nyílt párbeszédet kíván kialakítani a mesterséges intelligencia munkavállalókra gyakorolt hatásáról. Emellett biztosítja a Microsoft semlegességét a szakszervezeti törekvésekben és kötelezi a vállalatot arra, hogy információkat osszon meg a mesterséges intelligencia trendekről, és figyelembe vegye a munkavállalók szempontjait az új technológiai fejlesztések során.

Megosztás Facebookon